Een mooie vacht met de juiste kammen en borstels

Vachtverzorging is een belangrijk onderdeel van de zorg voor de hond. Een gezonde vacht is belangrijk voor het welzijn in de hond, en altijd aan veranderingen onderhevig. Honden verharen, wisselen van seizoensvacht en krijgen te maken met klitten door spelen, rollen en liggen. In deze blog geven wij wat handige informatie en tips zodat jij jouw klanten kunt ondersteunen bij de vachtverzorging van hun hond.

Waarom vachtverzorging?

De vacht houdt de hond droog, warm en past zich aan naar elk seizoen. In het kort is de vacht van jouw hond dus altijd in ‘beweging’! Een gezonde vacht draagt bij aan een hond die goed in zijn vel zit en weerspiegelt tegelijkertijd de algehele gezondheid van de hond. Het is daarom belangrijk hier als hondenbaas actief mee bezig te zijn.
Ten eerste spelen losse haren een belangrijke rol. Deze haren kunnen irritatie en jeuk veroorzaken wanneer ze niet vaak genoeg verwijderd worden, en laten bovendien hun sporen na op het meubilair en de omgeving van de hond. Regelmatig borstelen met de juiste borstel (of (laten) plukken) helpt deze losse haren te verwijderen. De vacht krijgt weer ‘lucht’, de losse haren prikken de hond niet langer en er zal minder haar achterblijven op manden, banken en de vloer.


Bij honden met langere vachten zijn naast losse haren klitten een probleem. De vacht en ondervacht kunnen bij onvoldoende zorg vervilten of klitten, wat erg vervelend voor de hond en in vergevorderde stadia lastig te herstellen is. Grote klitten kunnen vaak alleen nog uit de vacht geknipt worden en bij honden met een vervilte ondervacht is scheren nog de enige optie. Gezien de vacht belangrijk is voor de gezondheid van de hond, is dit iets wat je uiteraard zo veel mogelijk wilt zien te voorkomen!
Het regelmatig verzorgen van de vacht heeft bovendien nog andere voordelen. De dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse vachtverzorging is namelijk gelijk een check die de eigenaar in staat stelt afwijkingen als bultjes, verdikkingen of irritaties tijdig op te sporen. Vachtverzorging leert de eigenaar de hond kennen én versterkt daarnaast de onderlinge band.

Vachttype

Voor de juiste vachtverzorging is het ten eerste belangrijk te weten welk type vacht de hond heeft, en welke verzorging deze vraagt. Voorbeelden zijn de kortharige vacht, langharige vacht, ruwharige vacht, krulharige vacht en bijzondere vacht. De kortharige vacht is met stipt de gemakkelijkst te onderhouden vacht. Deze honden, zoals dobermans of chihuahua’s, hebben een gladde vacht met nauwelijks ondervacht. Een vacht mét een ondervacht noemen we stokhaar, zoals bij labradors, jack russels en herdershonden. Deze kunnen eens in de zoveel tijd in bad gedaan worden en geborsteld worden tijdens de rui. Ruwharige en krulharige honden, zoals terriërs en poedels, hebben al wat meer vachtverzorging nodig: zij zijn gebaat bij elk kwartaal een trimbeurt. Dan honden met een lange vacht, zoals collies en de schapendoes: deze honden mogen regelmatig thuis geborsteld worden om klitvorming te voorkomen en de vacht te ontdoen van vuil. Bij sommige honden met dit vachttype mag dat zelfs iedere dag gebeuren! Let er ook op dat de hond klitvrij is vóór het wassen; een slecht onderhouden vacht gaat door het wassen nog meer klitten, wat erg pijnlijk en vervelend kan zijn voor de hond. Laat deze vacht ook nooit aan de lucht drogen, maar gebruik een waterblazer om klitten te voorkomen. Een goede shampoo en/of crèmespoeling kan ook uitkomst bieden bij het gemakkelijker doorkambaar maken voor de vacht!

De juiste kam en borstel

Hoe houden jouw klanten de vacht van hun hond dus in goede conditie? Het belangrijkste van de vachtverzorging is misschien wel kammen en borstelen. Hoe langer de vacht van de hond, hoe meer je hier mee bezig zult zijn: vergeet niet ook altijd de hond te borstelen vóór het wassen! Er zijn verschillende typen borstels en kammen, die elk hun eigen functie hebben en voor elk hun eigen vachttype geschikt zijn.

  •  Slicker-borstel: een veel gebruikte borstel die bijzonder geschikt is voor honden met langere en dikkere vachten. De borstel heeft gebogen metalen haakjes die dode haren verwijderen en klitten losmaken

  • Rubberen borstel: ideaal voor honden met een korte vacht. De stroeve structuur van het rubber zorgt ervoor dat losse haren en vuil uit de vacht verwijderd worden

  • Hark: de hark is ideaal om de ondervacht van de hond te verzorgen. Deze harkjes helpen de ondervacht uit te kammen en de dode haren te verwijderen. Ook is er een klitten-hark: deze speciale hark is voorzien van snijkanten die helpen klitten door te snijden, waardoor ze vervolgens makkelijker uit te kammen zijn

  • Pennenborstel: deze borstel is voorzien van ijzeren of kunststof pennen, die bij met een lange, sluike vacht dode haren verwijderen en de vacht doorkambaar maken. Vaak zijn deze borstels aan één zijde voorzien van haren, die de vacht glad en mooi glanzend maken

  • Kammen: kammen zijn ideaal om klitten uit de (langharige) vacht te kammen. Kammen die roterende tanden hebben, zorgen bovendien voor doorkammen met min mogelijke vachtschade.

  • Handschoenen: handschoenen zijn ideaal voor wat schuwere honden. Borstelen met een handschoen lijkt meer op aaien, waardoor de drempel voor de hond minder groot is. Deze borstels zijn vaak gemaakt van rubber en daarom ideaal om losse haren te verwijderen en de vacht glad en glanzend te maken

Borsteltips

Let er bij het borstelen op dat nooit de gehele ondervacht verwijderd wordt. Borstel dus met mate! Gebruik geen lange halen, maar maak korte bewegingen om het borstelen zo weinig onprettig als mogelijk te maken. Tegendruk geven op de huid bij het borstelen en kammen helpt hier ook bij. Heeft de hond erg veel klitten? Maak dan gebruik van een ontviltingsspray om de vacht makkelijker doorkambaar te maken. Bouw borstelen en kammen bij jonge en onwennige honden bovendien altijd op in kleine stapjes. Begin met aaien, vervolgens enkele halen borstelen en bouw dit langzaamaan op naar steeds meer. Stop pas als de hond even niet protesteert tegen het borstelen: protest leert anders dat het borstelen ophoudt en kan later tot problemen leiden. Belonen met snoepjes is ook altijd een aanrader!

    18-04-2022 19:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.